Běháme pro radost

Rekreační běh, to je výdej energie. Radost z pohybu, volnosti, svobodného projevu na čerstvém ovzduší, a jestliže si můžete dovolit vyběhnout mimo městskou aglomeraci někam do příjemného prostředí lesoparku, můžete si gratulovat. Podobné euforické pocity zažívají i cyklisté, kteří se s horským kolem pohybují po značených cyklostezkách, daleko od automobilového provozu.
Běhání je jeden z nejpřirozenějších pohybů a ne nadarmo se děti těmto aktivitám věnují v rámci tělesné přípravy na základních školách. Atletika je také nejstarším sportem vůbec a byla u zrodu prvních olympijských her v řeckých Aténách.
běhání po silnici

Výdej a příjem energie a živin musí být v rovnováze

Rozhodnout se pravidelně běhat s sebou nese i jistá omezení. Ta souvisí s životosprávou a pravidelným odpočinkem, a spánkem. Počítejte s tím, že tento náročný pohyb bude vyžadovat značné úsilí a nejen to, především zásobovat tělesnou schránku dostatečným množstvím živin. Nevhodná strava vás v této aktivitě zbrzdí, nebo dokonce zastaví. Lidské tělo je však důmyslný nástroj a vyplatí se mu naslouchat. Samo vám brzy dá najevo, že vyžaduje změnu, a pokud ve svém úsilí setrváte, zjistíte, že vám více vyhovují ovocné a zeleninové šťávy namísto sycených přeslazených nápojů, a že raději upřednostníte lehce stravitelné pokrmy před smaženými hranolkami a hamburgery.
běžící muž

Běh bez podrážek

A kdo rád experimentuje, mohl by zkusit pohyb v terénu tak, jak tomu bývalo před staletími. Tehdy lidé obouvali jen lehké kožené nebo textilní boty bez podrážky a také více běhali v teplém ročním období bosi. Člověk dnes téměř zapomněl chodit bez bot, přitom právě chůze naboso je mnohem zdravější. Chodidla nejsou vybavena citlivými receptory pouhou náhodou, ty totiž souvisí s drahami meridiánů, které stimulují vnitřní orgány a urychlují regenerační a ozdravný proces.

devene
https://www.dagis.cz